VERDUURZAMEN

 – IS HET BETAALBAAR?              

De hoofdvraag bij verduurzamen is hoe je als VvE de (extra) investeringen gaat betalen. Dikwijls gaat het om grote bedragen. Die worden weliswaar over een grote periode uitgesmeerd, maar de financiering moet wel rond zijn. Het gaat vaak om ingewikkelde rekensommen. Investeringen in energiebesparing leveren uiteraard ook geld op, want de energierekening gaat omlaag. En vaak spaar je hiermee onderhoud in de toekomst uit. Als VvE heb je twee opties om te investeren: uit eigen middelen of met vreemd geld. En met subsidies kun je het investeringsbedrag verlagen.

EIGEN MIDDELEN


Er zijn weinig (grote) VvE’s die genoeg geld op de rekening hebben om bijvoorbeeld het hele complex te isoleren en nieuwe kozijnen met HR++ glas te plaatsen. Doorgaans is een eerste stap daarom sparen via de maandelijkse VvE-bijdrage, net als de VvE dat al doet voor het reguliere onderhoud (als het goed is). Duurzame maatregelen kunnen in het geplande (meerjaren) onderhoud worden meegenomen.

Voor kleinere ‘projecten’ is het mogelijk deze uit een eenmalige bijdrage te betalen of de kas voor de gelegenheid aan te vullen. De leden (ALV) moeten daarmee uiteraard wel instemmen. Er zijn VvE’s die bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen op deze manier realiseren.

 LENEN EN SUBSIDIES


Duurt sparen te lang en wil je VvE sneller of extra maatregelen voor verduurzaming nemen? Er zijn diverse regelingen (landelijk en Rotterdams) om geld te lenen speciaal voor VvE’s, tegen gunstige voorwaarden en rentetarieven. Hiervoor kun je terecht bij o.a. het Warmtefonds, het BNG Duurzaamheidsfonds en het Restauratiefonds (voor monumenten). De gemeente Rotterdam heeft voor Rotterdamse VvE’s de energietransitielening. Ook is het (soms) onder voorwaarden mogelijk om achterstallig onderhoud mee te financieren.

Om de investeringen op het gebied van verduurzamen betaalbaar(der) te maken zijn er uiteenlopende subsidies. Dit zijn subsidies op zowel energiebesparende maatregelen (bijv. isolatie, dubbel glas) als het opwekken van duurzame energie (bijv. zonnepanelen). Zet je als VvE stappen richting aardgasvrij? Wil je VvE zonnepanelen op het dak leggen? Wil je energieadvies en een (groen) meerjarenonderhoudsplan (MJOP) laten opstellen? Heb je ideeën voor klimaatadaptatie?

 Kijk dan op de subsidiepagina of je VvE in aanmerking komt voor subsidie.

Subsidies en leningen

Dit bericht is geplaatst in Bestuur en leden, Duurzaam, Energie belastingen, Milieu. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.