VvE verzekeringen

Verzekeringen afsluiten binnen VvE 

Er is een aantal verzekeringen dat u als Vereniging van Eigenaren (VvE) moet afsluiten. 

Hiermee voorkomt u hoge kosten bij schade aan het pand. 

Opstalverzekering afsluiten

 De Vereniging van Eigenaren moet volgens het splitsingsreglement een opstalverzekering voor het hele pand afsluiten. Zo’n gezamenlijke verzekering voorkomt het risico dat het pand niet goed verzekerd is. 

Voordelen van een gezamenlijke verzekering: 

• Een gezamenlijke verzekering is meestal veel goedkoper dan de individuele verzekeringen per appartement. 

• De zekerheid dat het gebouw helemaal en goed verzekerd is. 

• De afhandeling van schadeclaims is sneller.

 Eigenaren die al een eigen opstalverzekering hebben voor hun appartement, kunnen deze tussentijds opzeggen wanneer de VvE een gezamenlijke opstalverzekering afsluit. Ze krijgen dan de teveel betaalde premie van hun eigen verzekering terug. 

Is een WA-verzekering nodig? 

Een WA-verzekering is voor VvE’s niet altijd verplicht, maar het is wel verstandig om er een te hebben, omdat de VvE een rechtspersoon is. 

Mocht iemand schade oplopen – bijvoorbeeld door vallend puin van het pand door slecht onderhoud – dan is de VvE aansprakelijk. Met een WA-verzekering is de schade gedekt.

Andersom kunt u ook een andere VvE aansprakelijk stellen voor schade veroorzaakt door achterstallig onderhoud of door onrechtmatig gebruik (bijvoorbeeld een hennepkwekerij). 

Zorg ervoor dat u alles wat met de schade te maken heeft (brieven, mailtjes, enzovoort) goed bewaart. In het modelreglement van notaris Sasse uit 1983 (blauwe boekje) is opgenomen dat het verplicht is een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Raadpleeg daarom uw splitsingsakte. 

Zelf kosten gemaakt bij schade? 

Heeft u schade (bijvoorbeeld lekkage) aan uw woning gehad en zelf de kosten betaald? Dan kunt u deze bij de gezamenlijke VvE-opstalverzekering (schade aan het casco) of uw eigen inboedelverzekering (schade aan uw meubels) declareren. 

Ook is het mogelijk de kosten van de reparatie aan het casco te melden in de vergadering van de VvE en de andere leden om een bijdrage te vragen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor voorzitter of bestuurder? De voorzitter is eigenlijk alleen maar de persoon die de vergaderingen leidt. Dus de voorzitter hoeft geen aansprakelijkheidsverzekering te hebben. 

Voor de bestuurders van de VvE die de besluiten van de vergadering uitvoert, is het wel verstandig een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

 Professionele bestuurders hebben deze verzekering meestal zelf al afgesloten. 

Vrijwilligersverzekering

Worden er werkzaamheden uitgevoerd door leden VvE is een Vrijwilligersverzekering aan te bevelen. Want ook hier kunnen onbedoelde schades door ontstaan, ongevallen plaatsvinden.

Bron 

Klik hier

Dit bericht is geplaatst in Bestuur en leden, Verzekering, Verzekeringsschade, Verzekert. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.