AIRCO plaatsen en geluidseisen!

Geluidseisen warmtepompen en airco’s uitgesteld tot 1 april

In het aangepaste Bouwbesluit 2012 worden geluidseisen gesteld aan buitenunits van warmtepompen en airconditioners. Oorspronkelijk zouden deze eisen tegelijk met het nieuwe BENG-stelsel van kracht worden, op 1 januari aanstaande. Het kabinet heeft echter besloten de invoering met drie maanden uit te stellen, ‘om de bouw- en installatiesector tijd te geven aan de nieuwe eisen te voldoen’. 

Inmiddels is ook gebleken dat er nog geen volledige lijst is met alle maximale geluidsvermogens van op de markt beschikbare warmtepompen. Leveranciers moeten dat vermogen berekenen op basis van een rekentool, maar die tool was – zo stelden marktpartijen eerder – veel te laat beschikbaar.

Kritiek op eisen

Tijdens een consultatieronde werd eerder dit jaar al stevige kritiek geuit op de voorgestelde nieuwe geluidseisen. Zo zouden externe factoren zoals geluidsweerkaatsing en weersinvloeden goede meetresultaten in de weg staan, en werden vraagtekens geplaatst bij de handhaving van de nieuwe regels. Desondanks besloot het kabinet de nieuwe eisen nagenoeg ongewijzigd op 1 januari 2021 in te laten gaan.

Inmiddels is het kabinet dus teruggekomen op dit besluit en is de invoering ervan uitgesteld tot 1 april van het nieuwe jaar. Dit geldt overigens niet voor het nieuwe BENG-stelsel; dat is onverkort vanaf 1 januari van kracht.Eerste publicatie door – op 22 dec 2020Laatste update 22 dec 2020

Bron installatie wereld

Dit bericht is geplaatst in Milieu, Normen en waarde, Overheid, Overlast. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.