VERANTWOORDING VVE-BEHEERDERS MOET VEEL BETER’

  • BNR

woensdag 18 oktober 2017,

Er moet meer zelfregulering komen binnen de sector van VVE-beheerders. Als je beheerders niet in de gaten houdt, kan het goed misgaan, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Overzichtsfoto

Een Zandvoortse Vereniging van Eigenaren verloor 115.000 euro door het faillissement van de VvE-beheerder aan wie zij het beheer had uitbesteed. De VvE kan fluiten naar haar geld. Voor André de la Porte zijn het vertrouwde geluiden. Vaak wordt de beheerder gezien als huisbaas, die ‘het maar moet regelen’ als er iets aan het gebouw moet gebeuren. Maar de controle daarop schiet vaak tekort; die vereist toegewijde VVE-bestuurders en die zijn vaak niet voorhanden.

Verantwoording afleggen

André de la Porte waarschuwt daarom dat de huidige regelgeving, waarin iedereen VVE-voorzitter kan worden, niet voldoet. Achteraf blijkt vaak pas dat er geen verantwoording is afgelegd voor de bestede gelden. Een VEH-meldpunt voor VVE-klachten leverde in 2012 ruim 260 reacties op, waaronder gevallen van tienduizenden ‘verdwenen’ euro’s – André de la Porte kent één geval waarbij 1,5 miljoen euro was verduisterd.

Onderhoud en reparatie

Het kan leiden tot huizenhoge problemen, meent André de la Porte. ‘Het is geld dat de bewoners van de appartementen opzij hebben gelegd voor onderhoud en reparatie én vaak ook voor de administratie. Dat kán inderdaad heel erg misgaan.’ Bij grotere appartementencomlexen komen ook grote verantwoordelijkheden kijken. ‘Het zijn vaak kostbare installaties in zo’n woning en bij het onderhouden en vervangen gaat het om veel geld. Dan ben je bijna professioneel opdrachtgever.

Dit bericht is geplaatst in Bestuur, Normen en waarde, Overheid, Risico. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.