Het zal je maar gebeuren?!?

Roosendaal,  2019

Onderwerp: Brandveiligheid in uw woongebouw

In- en aanleiding

Het zal je maar gebeuren, midden in de nacht word je wakker, hoestend en kuchend door de rook die in je slaapkamer hangt. In paniek haast jij je uit bed in het besef dat er ergens brand moet zijn. In een flits gaat het door je heen: had ik nu toch maar die rookmelders geplaatst! Je zoekt je op de tast een weg door de woning om te kijken waar het brandt. Inmiddels hoor je buitenshuis de brandweersirenes dichterbij komen. 

Foute boel, denk je! Snel op zoek naar een veilige plek, naar buiten. Je haast je naar de voordeur, opent deze en gaat de hal in. Ook de hal staat vol met rook. Gelukkig doet de noodverlichting het wel, die is te gebruiken als oriëntatiepunt. Nu snel naar de vluchtroute! Au, verdraaid, je loopt de vazen omver die in de lifthal staan. Je valt tegen de muur en haalt je handen open aan de schilderijtjes die daar hangen. Vervolgens verlies je je evenwicht en komt lelijk terecht tegen het tafeltje wat naast de vazen stond. Even duizelt het je, alles wordt zwart om je heen en vervolgens verlies je het bewustzijn…

Een dergelijk scenario wil je natuurlijk niet meemaken! 

Maar zo zou het kunnen gaan in woongebouwen, waar de brandveiligheid niet op orde is. Voorbeelden hiervan zijn er helaas maar al te veel te vinden op internet. Net daarom hebben wij de Brandweer gevraagd een inspectie uit te voeren naar de brandveiligheid en de vluchtroutes binnen ons woongebouw bezocht zijn ons woongebouw, 

Daarna geven wij aan welke stappen wij als bestuur nodig achten om aan de brandveiligheidseisen te voldoen en wat wij eventueel van u als mede-eigenaren daarbij verwachten.

Verslag van de brandveiligheid expeditie

Hieronder volgen woordelijk de aandachtspunten, zoals de Brandweer ons heeft doen toekomen.

  1. Er dient geen opslag van goederen/ materialen in de, vluchtwegen, “buitenruimte” en halletjes (sluisjes) van het woongebouw  aanwezig te zijn.
  2. Wij adviseren de woningen te voorzien van optische rookmelders. Dit is een hele slimme keuze om de woningen (appartementen) veiliger te maken. 
  3. De scootmobielen,rollators en winkelwagens dienen in de garage of in uw appartement gestald te worden. En dus niet in , vluchtwegen, “buitenruimte” en halletjes (sluisjes)
  4. De vluchtwegen zijn nog conform de verleende  bouwvergunning. 
  5. Vloerbedekking in verkeersruimten (vluchtwegen) dient aan een bepaalde brandklasse te voldoen. (Bouwbesluit)
  6. Eventueel matjes, idem zie bovenstaande en moeten vastliggen voorzien van antislip rubber.
  7. Deurstopper en haakjes  dienen te worden verwijderd. Deze zijn niet toegestaan.
  8. In eerste instantie niets aan de wanden. Indien toch nodig dan maximaal 4 cm diepte en van onbrandbaar materiaal.
Dit bericht is geplaatst in Bestuur en leden, Brandgevaar, CO gevaar, Veiligheid. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.