Energierekening in 2020. Een mee- of tegenvaller?

VERENIGING EIGEN HUIS

Huiseigenaren zijn jaarlijks steeds meer geld kwijt aan de vaste lasten. Een groot deel van die lasten zijn de energiekosten. Voor 2020 hebben we goed nieuws. De belastingen op de energierekening van de huiseigenaar gaan volgend jaar gemiddeld met € 70 omlaag. Dit is helaas wel minder dan is toegezegd.Aangeboden door Vereniging Eigen Huis 20-09-19,

Stijgende energienota

De energierekening is de afgelopen jaren steeds zwaarder gaan drukken op de portemonnee. Dat heeft deels te maken met de ontwikkeling van de leveringstarieven maar voor een groot deel ook met de stijging van de belastingen op de energierekening. Dat de gevolgen daarvan voor een gemiddeld huishouden niet altijd goed te overzien zijn, blijkt ook wel uit het feit dat zelfs het kabinet fouten maakte in haar doorrekeningen voor 2019. Uit onderzoek van het CBS bleek namelijk begin dit jaar dat de rekening voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis € 226 hoger zou uitvallen dan de stijging van € 108 waar het kabinet rekening mee hield. Bijna de helft van de totale stijging komt door de hogere belastingen.

€ 100 van Wiebes

Op 28 juni is het Klimaatakkoord gepresenteerd. Hiermee streeft het kabinet naar een eerlijkere verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven zodat er meer recht wordt gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Daarom verhoogt het kabinet met ingang van 1 januari 2020 het aandeel dat bedrijven bijdragen aan de opslag duurzame energie (ODE) van 1/2 naar 2/3. Voor huishoudens betekent dit dat hun aandeel daalt van 1/2 naar 1/3.

Voor 2020 beloofde minister Wiebes een gemiddelde verlaging van de belastingen op energie van € 100 voor alle huishoudens. Op Prinsjesdag zijn de belastingtarieven voor 2020 bekend gemaakt. Uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het gemiddelde belastingbedrag voor de huiseigenaar dat via de energierekening moet worden afgedragen volgend jaar met € 70 daalt. Dat is het gevolg van de volgende ontwikkelingen:

• De opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op gas stijgt met 2,51 cent per m3 en op elektriciteit met 0,84 cent per kWh.
• De energiebelasting op gas wordt 3,99 cent per m3 duurder. Op elektriciteit daalt de energiebelasting met 0,09 cent per kWh.
• De energiebelastingvermindering stijgt flink met bijna € 216 (incl. btw).

Wil je weten of je ook met jouw verbruik in 2020 minder belasting gaat betalen? Check het met onze energiebelastingtool.

Extra besparen?

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan kun je nog veel meer besparen bovenop de compensatie van het kabinet. Overstappen is bijna altijd goedkoper dan je huidige contract verlengen. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten vaak aantrekkelijke kortingen aan waar bestaande klanten niet voor in aanmerking komen. Met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis is overstappen heel makkelijk. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een aanbod op maat.

Dit bericht is geplaatst in Energie belastingen, Normen en waarde, Overheid. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.