VvE en Geld nood.

Groei van geldnood bij vve’s

Het aantal probleemgevallen binnen verenigingen van eigenaren (vve) van appartementencomplexen groeit. Het is het gevolg van aangescherpte regels over hoeveel zo’n vereniging van huiseigenaren in kas moet hebben voor onderhoud en duurzaamheid.

Maaike Kraaijeveld 18-08-18,

Eigenaren moeten leren dat ze geld moeten sparen

Zes tot zeven telefoontjes met vragen komen er dagelijks alleen al binnen bij de VvE-balie van de gemeente Den Haag. Het is een groeiend aantal hulpvragen bij financiële problemen binnen zulke verenigingen van eigenaren van app

Meest voorkomende vraag aan de adviseurs van de VvE-balie voor gratis advies is hoe zo’n vereniging mede-eigenaren van woningen kunnen dwingen hun maandelijkse bijdrage te betalen. Door aangescherpte wettelijke regels voor wat een vve minimaal in kas moet hebben, worden die bijdragen urgent. Bijdragen moeten vaak zelfs fors omhoog om achterstallig onderhoud of noodreparaties te doen aan daken en fundamenten. Daarnaast moet er worden gespaard voor maatregelen om een complex duurzamer te maken.

Verkoop

Zo’n vaak onverwachte verhoging van de maandelijkse bijdrage leidt regelmatig tot financiële problemen bij huiseigenaren. In een incidenteel geval wordt er om die reden een bewoner uitgezet en het appartement bij executie verkocht, zegt Orlando Achong, adviseur bij de VvE-balie in het Haagse stadhuis. ,,Wij werken daarom nauw samen met andere instanties zoals de Kredietbank’’, zegt Achong. Niet alleen huidige eigenaren van een appartement hebben te maken met de perikelen binnen hun vve. Potentiële kopers lopen tegen behoorlijke barrières aan als een vve van het appartement van hun keuze niet actief en financieel gezond is.

,,Je krijgt minder hypotheek als een vve niet op orde is’’, zegt Kees Oomen, directeur van de belangenvereniging VvE Belang. Ook taxateurs houden sinds april dit jaar bij hun prijsbepaling van appartementen rekening met een gezonde of ongezonde VVE, aldus Oomen.

Frustraties

Daardoor zijn er volgens hem landelijk de afgelopen maanden al ‘heel wat’ aankopen van appartementen mis of bijna misgegaan. ,,Mensen kregen de financiering niet rond.’’ Achong ziet in Den Haag ook zulke ‘frustraties bij kopers’ rond niet-actieve en financieel ongezonde vve’s.

,,Eigenaren moeten leren dat ze geld moeten sparen’’, zegt Achong.

De VvE-balie is daarom extra actief in het informeren van besturen van vve’s. Want er komen nog immense uitgaven aan, waarschuwt ook Oomen. ,,Zoals alle huizen die van het gas af moeten.’’ Kleine vve’s kunnen geld lenen uit het Haagse Duurzaamheidsfonds.

Dit bericht is geplaatst in Breukdeel, Duurzaam, Groot onderhoud, Milieu, MJOP, Nul op de meter, Reservefonds, Servicekosten, Zonne energie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.