Panelen plaatsen bij VvE’s is moeilijk?

Panelen plaatsen bij VvE’s is moeilijk, ervaart coöperatie Hilverzon

Het eerste succes is binnen: op de Bethlehemkerk heeft de Hilversumse coöperatie Hilverzon – begin dit jaar opgericht – 99 zonnepanelen geplaatst.

Een tweede succes is binnen handbereik voor de ‘leden coöperatie van en voor alle Hilversummers’. Als het college van B&W goedkeuring geeft, zal de coöperatie nog eens 2500 panelen plaatsen op zes panden van de gemeente.

‘We hebben 140 leden’, zegt penningmeester Chiel van Eendenburg. Dertig van hen krijgen stroom geleverd die wordt opgewekt door de panelen van Hilverzon. De penningmeester zelf niet – hij had al panelen op zijn dak. Lidmaatschap van Hilverzon kost € 12 per jaar. De leden hebben voorrang op de panelen van de collectieve zonnedaken die worden aangelegd.

‘We hebben geen winstoogmerk’, zegt de penningsmeester. Hilverzon wil ‘bijdragen aan de bredere energietransitie om de klimaatverandering en globale opwarming van de planeet zoveel mogelijk te beperken’, zo is vastgelegd in de mission statement van de coöperatie.

Of, in de woorden van Van Eendenburg: ‘Het moet tussen de oren van de mensen komen dat er iets aan de hand is. En dat we keuzes moeten maken. En dat zijn andere keuzes dan die van Trump.’
gebouwen van de gemeente.

De coöperatie heeft met een tiental VvE’s gesproken over ‘verduurzaming van hun pand’, schreef voorzitter Aernoud Olde eerder week in een brief van het bestuur, in aanloop naar de algemene ledenvergadering.

Bij één VvE worden nu 147 panelen geplaatst. ‘Maar door de structuur van VvE’s blijkt het heel moeilijk om tot positieve besluitvorming te komen’, schreef Olde.

Wel worden er binnenkort waarschijnlijk panelen geplaatst op het Rotor-Mediagebouw, een bekend gebouw in Hilversum dat in particuliere handen is.

Olde is vol vertrouwen dat bewoners van diverse Hilversumse buurten de stroom willen afnemen.

Dit bericht is geplaatst in Duurzaam, Milieu, Nul op de meter, Overheid, Rechten vve, Zonne energie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *